28.1.13

Sibuk Dengan Rumah...Dibeli atau Disewa?

Salam untuk semua, moga dirahmati

Seminggu dua ni aku sibuk benar cari rumah baru untuk dibeli atau disewa sekitar KL/Selangor bersempadan, insyaAllah tahun ni akan tinggal bersama teman sehidup semati =). Perit jugak rupanya nak cari rumah sekarang, dengan harga dan kos yang terlalu tinggi...dalam telefon pun dah penuh benar number2 agent dan pemilik rumah. Dari situ, beberapa aspek pembelian rumah yang aku sempat belajar, walau tak arif sangat selok belok membeli rumah ni...

Petang ni sempat telefon seorang perunding perumahan yang berpengalaman, alhamdulillah banyak beliau nasihatkan dan beberapa persoalan tentang harga, market value, tempat, aset, sempat dikongsi. Aku mula belajar cari rumah sekitar KL 4 tahun lalu, waktu tu zaman belajar...seingat aku harga rumah memang naik mendadak sehingga kadang2 harga mencecah diluar batasan biasa. Apa pun, aku kongsikan supaya sahabat2 yang sedang atau bakal mencari rumah mebuat perhitungan sebaiknya dalam memilih kediaman terutama di bandar besar.

Aku doakan semuanya berjalan baik, sekurang2nya2 tiga bulan dari sekarang aku dah mempunyai sebuah rumah...doakan semua. Sekarang masih diawangan lagi...belum putuskan di mana patut cari sebab banyak lokasi dikenal pasti, dengan pertimbangan harga dan jarak tempat kerja. In Sha Allah moga Allah memudahkan urusan dunia dan akhirat =)

*Kalau sahabat2 ada info perumahan area KL boleh kongsikan.

7 comments:

  1. selamat mencari rumah..semoga dipermudahkan segala urusan..kalau mampu beli je terus..aset tu..penting..tp kalau tak mampu lg..sewala dulu..slow2...insyaAllah

    ReplyDelete
  2. cadlyn: insyaAllah, terima kasih atas nasihat, benar sekali =)

    ReplyDelete
  3. smoga segala urusan dikira ibadah dan diberkati...pertolongan ALLAH dtg tiba2 kan..smoga dipermudahkan sgalanya =)

    ReplyDelete
  4. nk cr rumah atas tanah ke atas angin hehe.kalu area kl nih,r kondo ,apartment still ader harga yg munasabah la.if rumah teres dh rm350 k plus,or nk gi area jauh skit,rawang, or seremban.sy beli thun 2010,kt seksyen 30 s.alm.2012 rumah siap.harga rm168 k.skrg dh jd rm250 k.bley try nk survey situ.rumah teres 1 tingkat end lot.kbnyakan yg beli tuh dh brfamily.sesuai la utk awk yg nk berumahtangga.sy rs area tuh sy s0rg jer yg single,bujang trang tang tang lg hhee.malu den!

    ReplyDelete
  5. dah ada teman sehidup semati...cepatnya masa berlalu...moga dipermudahkan segala urusan...insyallah

    ReplyDelete
  6. kak fatmasha: ya kak, insyaAllah akan dijemput nanti ek =)

    yala kan dulu dok main blog kenal2 blog akak rasa baru dok berhingus lagi,hehe.lama da blog ni. 5 tahun dah rasa.

    ReplyDelete
  7. In Syaa Allah dalam menuju perkara dan hal2 yang baik akan dipermudahkan segalanya...lebih2 lagi berkaitan dengan 'rumah' hehehe..

    ReplyDelete

Terima Kasih kerana sudi memberikan pendapat,nasihat dan kritikan, moga dirahmati-NYA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...